Историята на първата Филмова Камера

Първата филмова камера със сигурност е най-важното изобретение в света на киното, но хората тогава не са и предполагали докъде може да се развие индустрията и какво всъщност означава това откритие

Първата филмова камера със сигурност е най-важното изобретение в света на киното, но хората тогава не са и предполагали докъде може да се развие индустрията и какво всъщност означава това откритие. Нека се потопим в историята на киното и разберем повече за видеокамерата.

КОЙ Е ИЗОБРЕТИЛ КАМЕРАТА ?

Не можем да говорим за филми, без да говорим за възхода на неподвижната фотография. Първата успешна снимка на изображение от камера е направена през далечната 1816г. от Жозеф Нисефор Ниепс. Той е направил първата снимка със самоделна камера, с хартия, покрита със сребърен хлорид.За съжаление снимката не оцелява, но първата оцеляла снимка и до ден днешен е направена именно от Ниепс.

Освен него на Йохан Зан обикновено се приписва изобретяването на камерата. През 1685г. той изобретява дизайна на първата ръчна рефлекторна камера.

КОГА Е ИЗМИСЛЕНА ФИЛМОВАТА КАМЕРА ?

Филмовата камера или кинокамерата е вид фотографска камера(но не и неподвижна камера), която прави бърза последователност от снимки на сензор за изображение или на филм. Това изобретение е огромен скок напред за киноиндустрията. Мнозина учени в миналото са експериментирали с тази технология, но никой не е успял да я усъвършенства. Един от най-ранните опити е хронофотографския пистолет, който е изобретен през 1882г. от Етиен-Жул Марей, френски учен. Може да заснеме 12 изображения в секунда. Доста добро изобретение за тези години . но все пак не е филмова камера. И все пак вижте това нещо !

Много хора са експериментирали , използвайки тази технология. През 1888г. известният американски изобретател Томас Едисън изготвя планове за изграждане на камера, която записва движещи се изображения върху цилиндър. Но и това не е първата филмова камера.

 

КОЙ Е ИЗМИСЛИЛ ПЪРВАТА ФИЛМОВА КАМЕРА?

Луис ле Принс е изобретил фотоапарат с една леща и през 1888г. с него е направил кратко видео на хора, които се разхождали в градината. Това е било първата филмова видеокамера и е било огромно откритие.

Най – старията съществуващ филм е Roundhay Garden Scene, заснет от ле Принс и на негово име би трябвало да се приписва изобретяването на първата филмова камера. Защо тогава хората не му преписват тези заслуги ? Точно преди да патентова изобретението си и да го вземе на турне в Америка, през септември 1890г. ле Принс изчезна от лицето на земята. Съпругата му е била

сигурна, че е убит, а през 2008г. ВВС твърди, че са се появили дозакатеслтва, показващи , че Едисън е уредил убийството му.

 

КОЙ ВСЕ ПАК Е ИЗОБРЕТИЛ ПЪРВАТА ФИЛМОВА KAMERA?

Уилям Кенеди Диксън определено е изобретил филмовата камера. Той е шотландски изобретател, който е работил за Томас Едисън и затова после Едисън си преписва заслугата. След много тестове и първоначално използване на 19мм филм, Диксън в крайна сметка се спира на 35мм филм със съотношени на картината 1,33:1. Това е стандартен формат, който все още се използва и до днес в киното. Томас Едисън получава патент за своята филмова камера – Кинетографа, през 1892г. Тази филмова камера не е била прожектирана, както филмите в днешно време. Хората са се редяли един след друг на опашка и са гледали през дупка филмът. Изобретението вдъхновява французите Луи и Огюст Люмиер да разработят филмова камера и Кинематограф, който позволява на голяма публика да гледа филм. Първото публично прожектиране на кинематографски филм се състои на 28 декември 1895г. Може да видите част от техните филми тук.

Модерното кино работи с много по-технологични камери, но е добро да се знае как всичко е започнало и кой е поставил началото на магията наречена Кино.