Изберете правилния FPS при заснемането на различни жанрове

Каква е разликата между фреймовете в секунда и в кои случаи се използват ?

Всеки, който се занимава с видео знае, че утвърденият от вече доста години стандарт във филмовата индустрия е 24 кадъра в секунда (fps). Най-вероятно сте чували как заснемането  24 fps придава на видеото кинематографска стойност. Докато снимането с 24 кадъра в секунда през цялото време може да изглежда добра идея, в действителност това не винаги е практично. Има няколко случая, при които бихте предпочели да снимате на различни настройки от 24 кадъра в секунда.

Първият случай на снимане с 24 кадъра в секунда, който бихте искали да избегнете е когато се опитвате да постигнете много ретро естетика във видеото си, която отразява стила на киното, от ерата на „нямия“ филм. В този случай бихте искали да снимате с 16 кадъра в секунда, които по онова време са били установеният стандарт за индустрията.

Ако искате да пресъздадете ефектът от старите анимации от периода на Снежанка, ще искате да използвате 12 кадъра в секунда. Този подход е бил избран от аниматорите по това време, тъй като те трябвало да нарисуват всичките си анимации на ръка.

За тези, които се занимават със снимане на екшън сцени, опитайте да снимате с 21/22 кадъра в секунда. Докато дори холивудските филми обикновено снимат с 24 кадъра в секунда за екшън сцени, записът с малко по-ниска честота на кадрите дава по-бързо, по-малко плавно движение на вашия кадър, което прави ударите и движенията да изглеждат по-внезапни.

Ако искате да заснемете нещо, което имитира домашен филм, ситком или представления от началото на 2000 г., помислете за заснемане с класическите 30 (29,976fps) кадъра в секунда (по отношение на стандарта NTSC). Тази спецификация преди беше границата на кадровата честота на телевизията, но оттогава тя беше заменена с 60 кадъра в секунда. Поради факта, че стандартът от 30 кадъра в секунда съществува от толкова дълъг период от време, много предавания все още снимат с тази конкретна честота на кадрите.

Когато днес гледате реклама по телевизията, има голяма вероятност тя да бъде заснета с 60 кадъра в секунда, което е друга стандартна честота на кадрите в телевизията, приета от все повече и повече телевизионни оператори по целия свят. Междувременно, ако планирате да заснемете кадри на забавен каданс, да речем, дрифт с кола или епичен футболен удар, очевидно ще трябва да снимате със 120 или 240 кадъра в секунда.

Питър Джаксън разтърси филмовата индустрия, когато реши да снима Хобита с неясни 48 кадъра в секунда преди няколко години. Някои други режисьори и творчески професионалисти също се присъединиха към партито и започнаха да следват примера, когато снимаха филми с много висока резолюция, тъй като честотата на кадрите дава по-ясно движение изображение при движение. Следователно защо 48 кадъра в секунда може да бъде друга опция за разглеждане.

Всички сме виждали онези готини кадри на баскетболист, който прави забиване в забавен каданс. Как го правят? Е, те просто снимат с огромните 300 кадъра в секунда, сегашната стандартна честота на кадрите за бавно движение при заснемане на спортни събития.

Ако смятате, че спортните събития имат висока честота на кадрите, изчакайте, докато видите камерите, използвани от учените. По време на изследванията по-често им се налага да използват камери, които надхвърлят 300 кадъра в секунда. Колкото по-висока е честотата на кадрите, толкова по-задълбочено ученият може да изучава предмета си.

Всъщност НАСА е разработила камера, която снима с 1/1 000 000 000 000 секунди. С толкова големи размери на файловете обаче, не очаквайте скоро да видите прожектираните кадри в местния киносалон.